Uppe mot fjärde året i Göteborg och bestämmer mig för att införskaffa ett våffeljärn i hushållet. Ställer fram den och vispar upp en smet. Men varför kokar våfflorna?
Denna fanskapsjärn blir ju aldrig het. För att de ska bli någorlunda gyllenbruna tog det 15 minuter per våffelfanskap! Vi gjorde fyra styck på en timme.
Ska jag åka tillbaka till Media Markt med den som är en dag gammal?
Vi var på Mr Johansson Stig Center i Söndag och har lust att ta tillbaka ett par rishattar. De mesta var en besvikelse. Varför höll de inte samma mått som de andra gångerna vi vart där?
Mm, saftig anka...
Laxen som jag tycker om, var torr. Tänkte att den kanske hade stått i värmehållning för länge, men när dom kom ut med en ny, så var den redan överstekt. Att äta ankan kändes som att slicka asfalt. Ox- och kycklingspetten var sandpapper på spett. Mums.
Oxfilé med svampinjoner i gräddsås, vad hände med gräddsåsen? De gångerna jag ätit gräddsåsen har varit så god. Besvikelse! Jag som trodde att de friterade bananerna kunde rädda min middag, men när det tog slut gjorde tog det så långt tid att få ut nya. Två andra gäster hade frågat om dom. Tillslut sket jag i den.
Vi var där med min familj och jag satt och skämdes under hela middagen. De fick inte uppleva det vi upplevde. Eftersom jag hade pratat så bra om Mr Johansson så gav jag dom höga förväntningar. Det kändes som jag fick förklara rätt för rätt att de inte smakade som de andra gångerna.
Vi uppdaterar detta för att vi inte anser att de förtjänar full pott denna gång. Vi har varit där flera gånger men om denna skulle va första gången så skulle vi inte återkomma.
Folk kommer inte tillbaka bara för de finare råvarorna, när man inte kan tillaga det rätt. Kan förstå att det är svårt att upprätthålla en buffé om man inte har stor kundflöde, men de hade gott om kunder. Är det verkligen så svårt att hålla standarden på en buffé?
På sistone har det bloggats för mycket om asiatisk, och jag förstår om ni vill ha lite mer variation. Vi ska skriva om kinesiska snabbnudlar. Vi har tagit fram två som vi båda gillar väldigt mycket.
Den första är gulröda förpackningen. Det är nudlar med smak av rostad lök och faktiskt den jag föredrar först! Brukar inte äta snabbnudlar så ofta, men när jag väl vill ha så är det denna jag tänker på först. Doften som kommer när Icey äter den får min mage att morra.
Den orangea förpackningen är stark chili- och biffsmak. Nudlarna har bra tuggmotstånd och biffsmaken känns äkta. Rekommenderas om man gillar starkt, men inte för starkt. Själv klipper jag i extra färsk thailändsk chili för att få snoret att rinna.Denna nudelsort är väldig speciell.
Andra sorter som är populära är Nissin 出前一丁 och thailändska MAMA med tom yum räksoppa. Försiktigt med att lägga i all chilipulver på MAMA om ni inte vill ha snor från båda borrarna. Snorvarning!
Vid det här lagret borde ni redan veta vart man får tag på the shit. För er som inte handlat på Hung Fat vid Lilla Bommen någon gång, ni behöver inte vara rädda att gå in. Hon ragatan är säkert lika otrevliga mot er som mot oss.
Har ni någonsin testat att ha svenska klassiska köttbullar i nudelskålen? Vi älskar hur Sverige kompletterar kineser. Släng dina försvenskade snabbnudlar från Eldorado i väggen. Plocka sen upp dom och släng dom i soptunnan.
Century Egg som de heter på engelska, eller som Icey och Beckie brukar kalla ruttna ankägg, är färska ägg inbakade i en blandning av lera, aska, salt, osläckt kalk och risagnar i veckor eller månader. Man kan köpa dom på nån kinesisk livsmedelsaffär. Vitan är mörkbrun och genomskinlig. Gulan är mörkgrön och krämig. Enligt Wikipedia doftar den surströmming. Vi har aldrig testat surströmming och kan inte konstatera det, men nån gång lovar vi att ge oss på den svenska delikatessen också.
"Tusenåriga ägg"
Vi tycker att ankäggen passar till kinesisk risgröt med saltat fläskkött. Jag tycker att smaken är obeskrivlig. Den ska finnas i gröten till en viss del, men för mycket av det ger mig en rysning. Om den är alltför tillagad i gröten blir gulan hård. Då måste jag tugga den mer, och då blir det för mycket av den obeskrivliga nastiga ammoniaksmaken.
Risgröt med saltat fläsk
Jag tycker att det viktiga är att den äts varm. När den är kall luktar den som en äggfis som väntat i 24 timmar på att få släppas. Om den är varm och rätt tillagad så är den enligt mig en delikatess. Det man behöver tänka på är att inte lukta på ägget förrän den är tillagad.
Ni kanske undrar varför vi utsätter oss för detta, men då vill jag säga att ni som inte vill, och inte har smakat på detta har missat något. Detta är äckligt och gott samtidigt!
Vi är stolta över att vara mångkulturella.
Här har vi en modig kille som nästan klarar av att äta den som den är:
När jag åt grillat sidfläsk hos mina föräldrar bet jag av min stackars tand. Kände att skinnet på fläsket var hårdare än vanligt, men jag envisades av att äta den godaste delen. Efter middagen kände jag att något skav mot tandköttet. När jag stoppade in fingret chockerades jag av att halva framsidan av tanden var puts väck Finns inte ha det tand. Min domedag är den 2a april, då måste jag till f*cking tandläkaren. Hoppas min tandläkarfobi botas innan dess.
Tandlossning förekommer i alla åldrar, det ska vi nu ha i åtanke. Å andra sidan är grillat sidfläsk så mumsigt.
Om ni nån gång har vägarna förbi Kista Centrum så gå till deras food court och sök upp det persiska köket "Saffran". Ta och beställ en Lammlägg med dillris och bönor! Vi har alltid varit svaga för persisk mat, och lamm är ju så gott. Vi har i dagsläget inte hittat rätten på någon av de persiska ställena i Göteborg.
Köttet är så mört att det faller från benet när man lyfter på det. Riset är smakrik och väldoftande. Yoghurten är i perfekt konsistens. Mums!Ibland när man går på nån fancy restaurang och servicen är på topp, upplägget på tallriken är fin, så kanske det bara är potatisen och såsen som var utmärkt. Saffran behöver inget fancy upplägg eller fin lokal. Ibland kan en rätt se så enkelt ut, men i själva verket har köket lagt ner mycket tid på råvarorna.En smakexplosion i munnen.
Saffran är en anledning att åka till Stockholm och besöka min syrra :P
Palace's baksida (eller framsida, beror på hur man ser det) står Ching Palace. Mitt i Brunnsparken för er som undrar. Efter en shoppingdag i Nordstan när man är sugen på kinabuffé, så är Ching nära till hands. Lätt att man hamnar där när man är lat att ta sig till bättre ställen. Nostalgisk 80/90-tals kinamat på svenskt vis.
Var är toalettskylten? :)
Jag tänker på typisk försvenskad kinamat som serveras överbelastat på tallrikar, snålt på dekoration. Servitriser med taskig svenska, och stora och slappa skjortor med Falcon-loggan på... påminner lite om föräldrarnas krog dom hade när jag var liten. Fast självklart var mamma bättre klädd, men svenskan, inte så bra.
Två maffiga goda vårrullar
Idag vad vi sent ute i Nordstan och hade ingenstans att ta vägen. Beckie var lat, och ville på Ching. Jag gav med. Vi tog varsin Ching Middag, trerättersmiddag som bestod av vårrullar till förrätt. Därefter friterade räkor och biff på järnplanka. Till efterrätt tog Beckie friterad banan, och jag tog friterad glass. Allt detta för endast 135 pengar per person. En fråga till systern Jessica i Sthlm, finns det ens förrätt för under det priset?
Friterade räkor
Varför får vi två vårrullar?Jag brukar aldrig klaga på för mycket mat, men blev mätt att av se dom. För många friterade räkor, runt 15-20 stycken.Jag hade hellre haft 8-10 större räkor.
Biff på järnplanka
Självklart när man äter med Beckie så måste man ta extra sås. En sötsur- och en currysås för att smaka. Curryn tror jag inte var korrekt tillagad, om jag nu får säga så. Det kändes som en sås där man i efterhand hällt i currypulver och vispat ihop det.Sötsursåsen var vattnig och smakade mycket ananasspad och vinäger. Eftersmaken var alltför sur. Synd, med tanke på bra läge i stan.
Vissa biffskivor var mjuka, andra sega, annars var biffrätten god. Glassen var god och hade krämig konsistens.Min friterade glass såg ut som en stor jävla böld. Glassen inuti var lika god som Beckies, men sockerkakstäcket smakade mysko. Ja, vi gillar mycket friterat!
Friterad glass
Deras lunchbuffé serveras ändå fram till 22.00. Nån som vill äta av lunchen då?Lunchen är godkänd om man är lat i stan och inte orkar längre sträckor. Går gärna dit på buffén där jag kan plocka av de få rätter jag tycker om.
Friterad banan med glass
Jag går bara dit om sällskapet är sugna. Har aldrig och kommer aldrig själv med förslaget att gå dit annars. Namnet på restaurangen är ganska ironisk också.
Förresten, Beckie är mer närsynt än mig, men hon ser alltid saker som jag omöjligt kan se. Hon såg en fluga i sojaflaskan. Men hallå? En annan sak om det var en eldfluga, hur kunde hon se?
Förlåt för tråkiga bilder, blixten på mobilen funkar inte när man har lågt batteri :(